Mety Baan – Seleksi 12 Album Kenangan Pop Daerah Sulawesi Selatan

South Sulawesi

Type of Collection: Cassete
Artist/Group: Mety Baan
Album Title: Seleksi 12 Album Kenangan Pop Daerah Sul Sel (Selection of 12 Albums of Pop Folk Song South Sulawesi Memories)
Origin: South Sulawesi
Language: Bugis, Makassar and Toraja
Year of Release: 2001
Label: Metindo Talenta Record
Serial number: No Data
Contributor: Museum Musik Indonesia, Malang, 2021

Reference Link: https://www.youtube.com/watch?v=AugSDx59g84

Tracklist

NO  Song TitleSongwriterLead VocalLanguage
 SIDE A
1PakacapingAbidin SyamMety BaanMakassar
2TondokkuUlia SalurapaMety BaanToraja
3Namalai Tongan DamiH.Sjamsi NurdinMety BaanMandar
4Bulu Alau’na TempeAbdullah AlamudiMety BaanBugis
5Bolikma Kamma SalasaAbidin SyamMety BaanMakassar
6Mase MaseNo DataMety BaanToraja
 SIDE B
1BatarappeH.A.Syaiful Sinrang/ KamaruzzamanMety BaanMandar
2Ana’ Mali’eA.RasyidMety BaanBugis
3Balla’ LompoaMansyur Tawang / YanwarMety BaanGowa (Konjo)
4Langkan MaegaUlia SalurapaMety BaanToraja
5Tamma LandreH.A.Syaiful SinrangMety BaanMandar
6Indo’ LogoNo DataMety BaanBugis

BIOGRAPHY

Mety Baan is an Indonesian female singer from the province of South Sulawesi. During her singing career, she has released many recording albums of South Sulawesi folk songs. Besides often singing folk songs, she has also sung Indonesian pop songs. One of her hit Indonesian songs which is quite famous is the song entitled “Andaikan Waktu Dapat Kembali” (mean in English “If Time Can Come Back”).  Until now she is still actively singing and her name is still quite well known in South Sulawesi.

ABOUT ALBUM

This cassette album is entitled “Seleksi 12 Album Kenangan Pop Daerah Sul Sel”  (which means Selection of 12 Albums of Pop Folk Song South Sulawesi Memories). This cassette was produced by Metindo Talenta Record in 2001. The executive producer of this album is Mottia Salendo and the music arranger is Iwan JG, all songs are sung by Mety Baan. The songs in this album are sung in the regional languages of South Sulawesi such as Makassar, Bugis, Toraja, Mandar and Gowa (Konjo).

STORY

South Sulawesi is a province in Indonesia located in the southern part of the island of Sulawesi. The center of government or the provincial capital is in the city of Makassar. South Sulawesi Province has various ethnic groups, the three dominant ethnic groups in South Sulawesi are Bugis, Makassar and Toraja. Other tribes from Sulawesi are the Mandar, Duri, Pattinjo, Maiwa, Endekan, Pattae, Kajang or Konjo tribes.

South Sulawesi province has 13 regional languages, including: Bajo, Bonerate, Bugis, Bugis De, Konjo, Laiyolo, Lemolang, Makassar, Mandar, Massenrengpulu, Rampi, Seko, Toraja, and Wotu. The most widely used regional languages are Makassar, Bugis and Toraja languages.

VALUE

The important values of this album are:

• This album also plays a role in preserving and introducing folk songs from South Sulawesi
  • The songs are sung using several kinds of native Sulawesi languages, namely Makassar, Bugis, Toraja and Mandar languages.
  • This album shows the rich culture of South Sulawesi, especially in terms of the local language.

(Writer: Ari Yusuf – Museum Musik Indonesia)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Biography

Mety Baan adalah seorang penyanyi wanita Indonesia yang berasal dari provinsi Sulawesi Selatan. Selama karirnya dalam bernyanyi, dia sudah banyak mengeluarkan album rekaman lagu-lagu daerah Sulawesi Selatan. Selain sering menyanyikan lagu-lagu daerah, dia juga pernah menyanyikan lagu-lagu pop Bahasa Indonesia. Salah satu lagu Indonesia hits-nya yang cukup terkenal yaitu lagu berjudul “Andaikan Waktu Dapat Kembali”. Sampai saat ini dia masih aktif bernyanyi dan namanya masih cukup dikenal di Sulawesi Selatan.

About Album

Album kaset ini berjudul “Seleksi 12 Album Kenangan Pop Daerah Sul Sel” (Yang artinya adalah Selection of 12 Albums of Pop Folk Song South Sulawesi Memories). Kaset ini diproduksi oleh Metindo Talenta Record pada tahun 2001. Executive produser album ini adalah Mottia Salendo dan Musik Arrangernya adalah Iwan JG, semua lagu dinyanyikan oleh Mety Baan. Lagu-lagu di dalam album ini dinyanyikan dengan menggunakan bahasa daerah Makassar, Bugis, Toraja, Mandar dan Gowa (Konjo) .

Story

Sulawesi Selatan adalah sebuah provinsi di Indonesia yang terletak di bagian selatan pulau Sulawesi. Pusat pemerintahan atau ibu kota provinsi berada di kota Makassar. Provinsi Sulawesi Selatan memiliki beragam suku bangsa, tiga suku bangsa yang dominan di Sulawesi Selatan adalah suku Bugis, Makassar dan Toraja. Suku asal Sulawesi lainnya adalah suku Mandar, Duri, Pattinjo, Maiwa, Endekan, Pattae, Kajang atau Konjo.

Provinsi Sulawesi Selatan terdapat 13 bahasa daerah, diantaranya adalah: Bajo, Bonerate, Bugis, Bugis De, Konjo, Laiyolo, Lemolang, Makassar, Mandar, Massenrengpulu, Rampi, Seko, Toraja, dan Wotu. Bahasa daerah yang banyak digunakan adalah bahasa Makassar, Bugis dan Toraja.

VALUE

Nilai penting dari album ini adalah:

1. Turut melestarikan dan memperkenalkan lagu-lagu daerah dari Sulawesi Selatan
  2. Lagu-lagunya dinyanyikan menggunakan beberapa macam bahasa daerah asli Sulawesi yaitu bahasa Makassar, Bugis, Toraja dan Mandar.
  3. Album ini menunjukan kekayaan budaya Sulawesi Selatan, khususnya dari segi bahasa daerahnya.

Writer: Ari Yusuf – Museum Musik Indonesia